Snoeien en inkorten coniferenhaag

Snoeien en inkorten coniferenhaag

Haagplanten snoeien


Een groene haag als erfscheiding is prachtig, maar regelmatig snoeien is noodzakelijk om de haag compact, dicht en in model te houden.

Sommige haagplanten hebben slapende knoppen, die na de snoei geactiveerd worden. Na zo’n snoeibeurt ontstaan veel nieuwe scheuten, die uitlopen en de plant een volle vorm geven. Regelmatig snoeien zorgt voor een dichtere haag.
Als er een langere periode niet gesnoeid is, zal de plant er na een forse snoei open en kaal uitzien. Het duurt soms jaren voordat er weer een mooie, dichte haag gegroeid is.

Groenblijvende en bladverliezende hagen
Er zijn verschillende soorten hagen, bijvoorbeeld groenblijvende hagen als coniferen, Buxus en Taxussoorten en bladverliezende hagen als Beuk.

Groenblijvende hagen kunnen niet tot op het kale, oude hout teruggesnoeid worden. Deze haag moet je “scheren”.
De Taxussoort is één van de weinige groenblijvende hagen, die een forse terugsnoei kan verdragen.

De bladverliezende hagen verdragen een rigoureuze terugsnoei goed. Na een forse terugsnoei lopen in de meeste gevallen de scheuten van deze haagplanten opnieuw uit.

Lees hieronder meer informatie per soort haagplant.
Conifeerhaag
Taxushaag
Buxus haag
Hulsthaag
Laurierhaag
Beukhaag

Haag snoeien


Vóór het snoeien van haagplanten spannen de perfectionisten een touw langs de haag. De haagplanten worden langs het touw gesnoeid; het eindresultaat is een super mooie, strakke en egale haag.
De meeste mensen snoeien uit de losse pols. Om de snoeiontwikkeling en de gewenste vorm te volgen, is het raadzaam regelmatig een aantal stappen terug te doen, zodat het resultaat van de snoei ten opzichte van de gehele haag goed bekeken kan worden.
Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt voor een egalere snoei. Echter maakt dit het snoeien tot een zwaardere klus.

Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. De bovenkant van een haag wordt smaller gesnoeid dan de onderkant, zodat zonlicht ook de onderste takken bereikt. Snoei een coniferenhaag niet te diep terug, laat wat groene takken zitten. De bruine takken binnen in de haag komen anders in het zicht.
Hoe vaker een haag gesnoeid wordt, hoe dichter hij wordt.

Basisregels snoeien


Voor het snoeien van planten gelden enkele basisregels.
Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond; dit geeft kans op aantasting door bijvoorbeeld schimmels.
Voordat er gesnoeid wordt, is het raadzaam eerst goed te kijken welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de plant moet goed in balans blijven.
Bij sommige planten dienen oude takken zo diep mogelijk teruggesnoeid te worden. Let wel: niet elke plant kan tot op het oude hout teruggesnoeid worden. Zie de toelichting bij de snoeimogelijkheden van de betreffende plant.
Snoeien net boven een plaats waar een jonge scheut is ontstaan. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de plant open.
Schurende en over elkaar groeiende takken weghalen.
Niet snoeien tijdens vorst.

Gereedschap (in de winter verder uitwerken)

Gerelateerde producten
Alle haagplanten (selectie van de betere marge planten)

Posted on 28-06-2016 0 2308

ReageerLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Recent bekeken

No products
Vergelijk 0