Sproeien in Augustus

Sproeien in Augustus

Sproeien in augustus


Eind juni en in juli kan het nog flink regenen, soms eindigend met heftige onweersbuien en waterschade. Toch is de kans groot dat er in juli en augustus een periode van warmte en droogte aanbreekt; in augustus lopen de temperaturen vaak flink op.

Tijdens deze zomerse temperaturen is genieten van de laatste groei en bloei van de meeste planten heerlijk. Voor een langer behoud van een prachtige, kleurrijke tuin geven wij een aantal tips zoals sproeien van planten en maaien van het gazon.

Sproeien van het gazon


Besproei het gazon bij voorkeur in de vroege ochtend, tussen 04:00 - 08:00 uur, in plaats van overdag of ‘s avond. Mocht dat in de vakantiemaand augustus te vroeg zijn, sproei dan ’s avonds, zodat het water niet te snel verdampt en het gazon niet verschroeit. Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier, anders worden de graswortels lui.
Maai het gras regelmatig en stel daarbij de hoogte van de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen is het beter het gras langer houden, waardoor verbranding van het gazon en uitdrogen van de grond worden voorkomen. De beste tijd voor het maaien is ’s avonds; dit houdt het gazon vochtig en werkt als een schild tegen de hete zon.
Voorzie in de maand augustus het gazon één keer met wat mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de bemesting goed in kan trekken.

Sproeien van planten


Om te voorkomen dat planten hun bladeren en bloemen laten hangen, hebben ze veel water nodig. Maar hoeveel en hoe vaak moeten ze besproeid worden? En waar is sproeien beter: boven- of onderaan de plant?
Besproei ’s morgens vroeg of later in de avond. In ieder geval niet in de brandende zon. Hierdoor hebben planten tijd om het water goed op te nemen voordat het warm wordt.
Houd de bladeren droog. Als de bladeren ’s avonds nat zijn, kunnen ziektes zich ontwikkelen. Bladeren die overdag nat zijn, kunnen verbranden door de zon.
Gelijkmatig en doelgericht sproeien. Altijd op slechts één wortelpunt sproeien, leidt tot eenzijdige wortelgroei en daardoor tot minimale opname van voedingsstoffen in de bodem. Besproei altijd rond de plant en het gehele wortelgebied.
Beter zelden sproeien met meer water dan vaak sproeien met weinig water. De meeste planten vragen om regelmatige besproeiing. Toch bevordert een lichte uitdroging de groei van de wortels; door te regelmatig te sproeien worden de wortels lui.
Sommige delen van de tuin hebben meer water nodig dan andere delen, bijvoorbeeld borders. Deze planten krijgen minder water, maar dan wat vaker, zodat het water goed kan doordringen in de borders.
Geef planten voldoende en gericht water. Op deze manier sproeien betekent dat voldoende water de wortels bereikt. Te weinig water dringt meestal enkel door tot de eerste grondlaag en bereikt de wortels niet.
Regelmatig de grond losmaken. Als de aarde rond de plant regelmatig losgemaakt wordt, heeft het sproeien een beter resultaat.
Geef niet teveel water en voorkom daarmee waterverzadiging. Bij waterverzadiging kan de luchttoevoer van de wortels worden verstuurd, zodat de wortels geen zuurstof meer krijgen en afsterven.

Weersvoorspellingen bekijken


In de zomer kan het voorkomen dat het lange periodes droog is, dan is het van belang planten met voldoende water te besproeien. In de zomer kan het echter vanzelfsprekend ook regenen; juli en augustus behoren tot de natste maanden van het jaar. Zorg dus ook voor een goede waterafvoer.
Het weerbericht in de gaten houden lijkt wel het meest raadzame advies; in de zomermaanden kunnen de weersomstandigheden alle kanten op.

Posted on 17-08-2016 Augustus 0 644

ReageerLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Recent bekeken

No products
Vergelijk 0